Project Description

Mantar tüketen vücut, saf protein alır…

kalsiyum, fosfor, potasyum, demir ve bakır minarel içerir

Mantar Tüketmenin Faydaları

Neden Mantar?

Yemesi çok lezzetli olan mantarın faydaları saymakla bitmiyor. İşte mantarın sağladığı yararlar;

Mantarın, insan sağlığını koruyucu B kompleks vitaminleri ve C vitamini yönünden zengin bir besin maddesi olduğu bilinmektedir. Yüksek oranda folik asit ihtiva eden mantarın,
anemi olgularının iyileştirilmesinde de kullanıldığını belirtmekte fayda vardır. Mantar proteininin hazım olabilme değerinin, yüzde 72- 83 arasında olduğunu ve bu proteinin, insanın
beslenmesi için gerekli olan hemen hemen bütün aminoasitleri içerdiğini belirten uzmanlar, Mantar, özellikle bu yönüyle diğer sebze türleri arasında en yüksek besin değerine sahiptir.
Mantar, kalsiyum, fosfor, potasyum, demir ve bakır yönünden azımsanmayacak ölçülerde mineral içerir. Düşük karbonhidrat ve yağ oranı nedeniyle kalp ve damar hastalıklarında,
kandaki şeker düzeyini düşürme özelliği nedeniyle de şeker hastalıklarında diyet öğesi olarak önermektedirler.

Mantar zehirlenmelerine karşı tanınmayan mantarların yenmemesi, özellikle kültür mantarlarının tüketilmesine dikkat etmekte fayda vardır.

Et tüketmenin yerine mantar tüketmek

Et yerine mantar

En iyi bitkisel protein kaynaklarından biri olan ve bünyesinde yağ bulunmayan mantar, kanser ilaçlarının üretiminde de kullanılıyor. Mantarın bilinen en iyi bitkisel protein kaynağı olduğunu belirten uzmanlar, “Vücut, hayvansal gıdalarla, protein kadar da yağ alıyor, ancak mantarda yağ oranı neredeyse sıfır. Mantarla vücut, saf protein alır” demektedirler.

Hayvansal gıdalarla alınan yağların damar tıkanıklıklarına yol açtığını söyleyen uzmanlar: “Kırmızı veya beyaz et yediğimiz zaman vücudumuz yüksek oranda yağ alıyor.

Bu yağlar, doymuş yağlarla birlikte geliyor ve kalp damar tıkanıklıklarına yol açıyor. 100 gram etten alınan protein oranı yüzde 17-20 civarında değişirken, alınan yağ da aynı miktarda oluyor. Oysa tamamen bitkisel olan mantar ile hemen hemen yüzde sıfır oranında yağ ile yüzde 5 protein geliyor. Mantar tüketerek yüzyılın hastalığı kalp ve damar tıkanıklıklarından korunabilirsiniz.” Mantarın ayrıca vücudun ihtiyacı olan C, B1, B2, B6 ve D vitaminleri açısından da oldukça zengin olduğunu belirten uzmanlar, mantarın bünyesinde bol miktarda amino asit bulundurduğunu ve kansızlığa da iyi geldiğini ifade etmektedirler…

Özellikle kültür mantarı yetiştiriciliğinin çok kolay olmasına rağmen yeterince üretimin yapılmadığını vurgulayan uzmanlar “Nüfus sayımız çok yakın olan İngiltere’de üretim 300 bin ton, yani bizden 10 kat fazla. Böylesine önemli bir bitkisel ürünün mutlaka teşvik edilerek, daha fazla üretimi ve tüketimi sağlanmalı” demekteler. Özellikle sağlığına dikkat edenler formda kalmak isteyenler için mantar vazgeçilmez bir besindir.

Sizde formda kalmak için mantar yemeklerini sofranızdan eksik etmeyiniz…

Hemen Dönüş Sağlıyoruz

Sorularınızı ve önerilerinizin cevaplandırılmasını, mail yolu ile  sizlere dönüş sağlıyoruz